Fedme, det sunne alternativet for et langt liv?

livsstilsendring mental trening motivasjon slanking trening

Den siste tiden har det vært mye snakk om hva som virker i forhold til vektnedgang, eller om noe virker i det hele tatt. Er det er noe vits i å forsøke å slanke seg, virker trening eller er fedme  sunnere?

Debatten har fått nytt drivstoff med Nrk-serien "Eitt feitt liv" med 
P3-Ronny. 
Han er ung (34 år), overvektig, uten fysiske plager og lever det han selv beskriver som et godt liv.

I serien kan det synes som at trening er meningsløst og at slanking er et dødfødt tiltak uten effekt. Det vises samtidig til at de som er litt overvektige, er de som har best helse og et av poengene som trekkes frem er at vi har bedre helse nå enn noen gang tidligere, til tross for at vi går opp i vekt.

Så hvis slanking er dødfødt og trening er bortkastet, betyr vel det at vi bare kan kaste inn håndkleet og la festen fortsette? Vår vekt ligger uansett utenfor vår kontroll, ikke sant? 

I gamle dager forholdt man seg til formelen som sa at hvis inntaket av kalorier overstiger kroppens forbruk av kalorier, så lagret overskuddet seg som fett og vekten øker. I motsatt fall, altså om du tar inn mindre kalorier enn du forbruker, så bruker kroppen av lagrede fettreserver og du går ned i vekt.
Det betød at om du spiste for mye gikk du opp i vekt og om du spiste for lite, altså i forhold til forbruk, gikk du ned i vekt.

Realiteter eller tilpassede sannheter
Jeg er overbevist om at vi må forholde oss til realitetene slik de er om vi skal kunne legge gode planer som tar oss mot et mål. Det er sterkt villedende å gi et inntrykk av at den gamle formelen ikke gjelder lenger. Det som er riktig er at det er så vanskelig å gjennomføre endringer i livsstil, at ytterligere forvirring om hva som virker gjør det nesten umulig å gjennomføre.
Det er veldig lett å lage nye sannheter for å leve med å ikke gjennomføre noe som er vanskelig, men det betyr ikke at det stemmer. Har du hørt noen si: grunnen til at jeg veier så mye er at jeg har kraftig beinbygning. Sannheten er at forskjellen i skjelettvekt på voksne mennesker med samme høyde er ca 800 gram. Det er altså en tilpasset sannhet som gjør at man hopper over de virkelige sannhetene og gjør overvekten til noe som ligger utenfor egen makt å endre.

La meg klargjøre hvorfor jeg  påstår at den gamle formelen om kalorier inn osv. ikke kan forkastes helt:

For 11 år siden i dag ankom jeg østsiden av Grønland etter å ha vært med på en krysning av innlandsisen. Turen hadde tatt 20 dager og jeg veide 10 kg mindre enn da turen startet.
Hvordan hadde det skjedd? Dagsinntaket mitt av mat var på ca 3500 kcal, så jeg hadde ikke vært diett. 
Svaret er enkelt: jeg gikk på ski 9 effektive timer om dagen, med en pulk som hadde startvekt på 70 kg. Det økte mitt kaloriforbruk til ca 7000 kcal pr dag. Økt aktivitet påvirker altså vekten. 
Det er selvfølgelig umulig å bruke denne aktivitetsformen i det daglige liv, og det ble ingen varig vektendring, men det viser at vi ikke kan utelukke aktivitetsnivå som en faktor i en plan om varig endring i livsstil.

Rett før påske fikk hele vår familie besøk av covid-19. Før hen pakket sakene sine og lot oss være i fred, hadde jeg vært sengeliggende i 3 uker, hvorav 8 dager på sykehus. I sengeliggende tilstand var aktivitetsnivået på et minimum, men det var også matinntaket. Resultatet på vekten var at jeg gikk ned i overkant av 6 kg. Dette er heller ikke en bærekraftig måte å holde vekten nede på, men det illustrerer godt at redusert kaloriinntak reduserer vekten.

Mitt poeng er at om du skal ha en mulighet til å endre livsstil, må du ha en fornuftig forståelse av hvordan virkeligheten henger sammen.
Dessverre holder det ikke å vite dette, det vanskelige er å gjennomføre i praksis. Da er det helt andre mekanismer som må påvirkes. Det er veldig få som over tid trener med bevissthet om kaloriforbruk, de fleste gjør det fordi de liker det. Det er heller ingen som overspiser fordi de ønsker å legge på seg; det handler om vaner, situasjon, følelser og mye annet.

De fleste handlinger starter i hodet, så for å endre handlinger, bør du begynne med å endre det du tenker.

Her kommer reklamen:
Det er det vi jobber med i kurset Løsere klær på 3 uker.
Her lærer du verktøy og metoder for å endre det som foregår i hodet, slik at du lettere tar valg som fører deg til målet om å bli varig slankere. Vi snakker om å ta kontroll, bedre selvfølelse og selvtillit, tørre å tenke stort, samtidig som du legger realistiske planer for å komme i mål. Og kanskje aller viktigst: hvordan finne din indre motivasjon, den du har når noe virkelig er viktig for deg. 

Personlig:
Min motivasjon for å ta sunnere valg ble ytterligere forsterket da jeg lå på sykehus med korona. Det eneste jeg ville var å bli frisk. Korona kunne jeg ikke gjøre noe med, men jeg fikk virkelig en følelse av at jeg vil være på den riktige siden av sykehus-døra i fremtiden.
Mye forskning tyder på at regelmessig mosjon og et sunt kosthold vil være et godt bidrag for å holde meg frisk desto eldre jeg blir, så da gjelder det å sette meg i riktig posisjon oftere.
I vårt hus gjelder følgende: er det i huset, risikerer det å bli spist!
Derfor er potegull og sjokolade (etter korona), kun i huset når det skal spises. Rester går i søpla. Vi fikk verdens nydeligste Border Collie i februar, så vi får mer mosjon i hverdagen enn noen gang før.

Viktigst av alt: vi driver ikke med selvpisking om vi kommer ut av avtalt kurs, da trengte vi det sikkert. Om vi er ute av kurs alt for ofte, tyder det på at vi må sjekke av om vi har riktig motivasjon og forståelse av hva vi må gjøre for å nå målet.
Og for å klargjøre: målet handler ikke om vekt, men å holde oss friske og i god nok form til å gå nye pilgrimferder og fjellturer. I tillegg er vi så glade i fest og moro at vi må ha litt "reserver" til å takle det også.

Positiv hilsen Øyvind

Her får du vite mer om hvordan du får hjelp til å gjøre varige endringer